Loading Events
  • This event has passed.

Latinska Amerika sa još 23 zemlje dijeli više ruda nego sam jezik (španjolski i portugalski govori više od 800 milijuna ljudi), s kojima se suočava pet 5 zajedničkih sektora kojima su potrebne kompetencije projektnog menadžmenta: energija, voda, proizvodnja hrane i sigurnost, infrastruktura i obrazovanje.

Predsjednik International Project Management Association (IPMA), Prof. Mladen Radujković, u studenom 2014. dao je podršku razvoju zemljama članica IPMA-e koje neumorno rade na promicanju struke projektnog Menadžmenta u Sjevernoj i Srednjoj Americi. 4. i 5. studenoga 2014. održana je Međunarodna konferencija iz Projektnog Menadžmenta za mlade u organizaciji Young Crew-a Dominikanske Republike. Tema radionice je bila uspjeh projekta i motivacija, a održali su ju članica Predsjedništva za Projekte Young Crew Croatia, Sandra Mišić i Predsjednik YC Panama Digwi Valiente. Radionica je održana u kampusu INTEC, prvom međunarodnom tehničkom sveučilištu Dominikanske Republike, gdje su se mladi susreli sa različitim kulturama te tako podijelili svoje znanje. Mladi projektni menadžeri u Dominikanskoj Republici nastoje stvoriti platformu pomoću koje mladi mogu učiti o projektnom menadžmentu te tako stvoriti priliku za umrežavanje s drugima. 6. studenog održan je “Regionalni forum za projekte i programe u energetskom sektoru gdje je Dominikanska Republika bila jedna od organizatora regionalnog događaja koji suočava izazove energetskog sektora.
mexicoo
Obje konferencije predstavile su potku za povećanje interesa za priključenje lokalom IPMA udruženju, naglasku na važnosti certifikacije. Nakon LACC turneje u organizaciji LATNET-a, slijedeća je konferencija održana u Meksiku, u Rivijeri Maja tijekom 13. i 14. studenog 2014. godine uz potporu IPMA-LATNET. Naziv konferencije bio je: Osnovne vještine projektnog menadžmenta za razvoj poslovanja. Sudionici događaja su bili: prof. Mladen Radujković, IPMA predsjednik; dr. Jesus Martinez Almela; VP Education, Training & YC; Diwi Valiente; Young Crew Panama; Sandra Mišić; Asistentica IPMA predsjednika i izvršnog direktora, Young Crew Croatia, Jorge Peart; Young Crew Meksiko, Victor Orega Rojas; MA Meksiko, Ricardo Patino; poduzetnik. Prof Radujković govorio je u svojem izlaganju o važnosti obrazovanja. Izlaganje je završio snažnim porukama za sudionike. Neka od pitanja odnosila su se na strah od neuspjeha. Dr. Jesus Martinez Almela prezentirao stanje i kontekst projektnog menadžmenta diljem svijeta. Članica Predsjedništva hrvatskog YC-a, Sandra Mišić predstavila je rezultate Young Crew Croatia te dala ideje za projekte mladima u Meksiku. YC Predsjednik Paname, Digwi Valiente govorio je o motivaciji te pokazao nekolicinu motivacijskih vježbi. Puno mladih ljudi postavljalo je pitanja o održavanju motivacije te ih je zanimalo što raditi kako bi ostali motivirani. Gospodin Victor Ortega Rojas održao je govoru o pravnim reformama u Meksiku napominjući kako se pogreške ne smiju ponoviti. Razvoj tehničkih vještina je kritično za poduzimanje reforma kojim se mogu ostvariti ciljevi Vlade. Predsjednik Young Crew Mexico-a, Jorge Peart objasnio je sudionicima mjesto koje projekti zauzimaju u glazbenoj industriji te je prodiskutirao značenje uspjeha u glazbenim projektima. Biti jedinstven važno je za projektnog menadžera, biti umjetnik znači biti projektni menadžer te tako privući „fanove“. Sudionici su bili potaknuti na sudjelovanje u aktivnostima i projektima koje za mlade pruža Young Crew generalno.

Glavna poruka konferencije koju je dao prof. Radujković bila je da svatko treba pronaći svoju zvijezdu u karijeri i osobno, te ju dosljedno slijediti. Održane konferencije u Dominikanskoj Republici i Meksiku jedan su korak više u stvaranju IPMA-inih pozitivnih koraka ka promjeni, oni su samo jedan dio slagalice koja oslikava mogućnost za stvaranjem novijeg i zdravog projektnog okruženja.

Fotografije možete pogledati na sljedećem linku: FOTO

Sandra Mišić, mag.oec.